Vítáme vás u dalšího blogu. Už 12. dubna pro vás znovu otevíráme Centrum řemesel a Bylinné zahrady v Ostré, a proto je náš aktuální článek věnovaný nejen našim zahradám a historickému centru, ale podrobně představujeme i program na celou letošní sezónu.

Jsme rádi, že se každoročně s vámi můžeme potkávat v našich zahradách a stejně jako každý rok chystáme novinky, a to nejen pro naše nejmenší návštěvníky. V zahradách vlastně není nikdy klid: teď jsme několik měsíců intenzivně pracovali na tom, abychom vás za pár dní mohli přivítat.

Zaměříme se na na řemesla, která už roky lákají do našeho areálu tisíce návštěvníků z celé republiky, ale i zahraničí. Vždycky jsme chtěli, aby radost a poučení v Centru i zahradách nacházeli jak ti nejmenší, tak dospělí. A nejinak je tomu i letos: těšit se opět můžete na kejklíře, komedianty i divadelníky. V článku najdete přehled divadelních představení letošní sezóny. Na závěr vás vezmeme do naší hodovní síně a odtajníme recepty na oblíbené pokrmy.

První letošní akcí u nás bude prodloužený velikonoční víkend od 14. do 17. dubna, během kterého se můžete těšit nejen na ukázky tradičních zvyků, jako je pletení pomlázek a barvení vajíček, ale také na mazance nebo jidáše, které jsou neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků.

Více zde

OTEVÍRACÍ DOBA

Pondělí
Út – Pá
So – Ne

ZAVŘENO
8:30 – 15:00
10:00 – 17:00

V červenci a srpnu bude otevírací doba prodloužena:  Út – Ne 10 – 17 hodin. V průběhu října bude areál otevřen pouze o víkendech. Letošní sezónu ukončíme halloweenskou akcí od 27. do 30. října 2022.

Sledujte aktuální program na našich sociálních sítích

Pojďme si nyní představit části našeho areálu Centra řemesel a Bylinných zahrad Botanicus, ke kterým patří i obchod v Ostré s přírodní kosmetikou a dalšími produkty ze surovin právě z našich ekologických zahrad.

ZAHRADY

Bylinné zahrady jsme založili na jaře roku 1999, tedy před více než dvaceti lety. Na celém areálu zahrad je nejvíc vidět, jak čas letí, protože z malých, útlých stromků jsou dnes vzrostlé. A my stále pracujeme na tom, aby všech třicet hektarů bylo obhospodařováno ekologicky, s péčí, láskou a velkým podílem ruční práce. Vlastně to u nás ani jinak nejde. Zahrady jsou vytvořeny na pozemcích, jejichž původní katastrální uspořádání bylo využito k současnému fungujícímu systému vzájemně propojených produkčních a okrasných ploch.

Důvodem založení a rozvoje zahrad pro nás bylo nejen pěstování rostlin a bylin pro výrobu a jejich další zpracování, ale i pro možnost poznání a oddechu návštěvníků Centra řemesel. Lidé se zde mohou “jen tak” procházet, nebo využít rozsáhlé prostory zahrad k poznávání botanických druhů stromů a bylin. Zahrady tak mají nejen charakter produkčních ploch, ale zároveň slouží i jako zahrady vzdělávací a odpočinkové. Součástí jsou i zeleninové a ovocné zahrady.

Naše zahrady si v klidu projděte na mapě na webových stránkách a až k nám přijedete, užijte si stovky rostlin, které jsme tady vysadili a pěstujeme.

zeleninová zahrada
zahrada jedlých rostlin
orientální zahrada
klášterní zahrada
bylinná zahrada
bílá zahrada
Arboretum

Projít si můžete bylinné zahrady, zabloudit v bludišti nebo si v zahradách v klidu odpočinout.

Na travnaté ploše si prohlédněte výstavu fotografií a nezapomeňte navštívit Arboretum Dagmar a Václava Havlových s jedinečnou botanickou sbírkou dřevin.

Travnatá plocha - výstava

CENTRUM ŘEMESEL

Centrum řemesel vzniklo jako myšlenka ukázat nejen zapomenutá řemesla, ale i význam a podíl řady přírodních materiálů při výrobě běžných věcí, které nás v denním životě obklopují. Proto si zde kromě ukázek mohou návštěvníci vyzkoušet řemesla vlastníma rukama.

Centrum řemesel není replikou, ale kulisami, jimiž bychom rádi navodili dobovou atmosféru a pokusili se zasadit tradiční řemesla do určitého kontextu a přiblížili život našich předků. Nejen my, ale i tisíce návštěvníků cítí, že se tradice, respekt k řemeslu a rukodělné práci v dnešní přetechnizované době pomalu vytrácejí. Proto jsme vybudovali a rozvíjíme toto Centrum řemesel.

Centrum řemesel i bylinné zahrady Botanicus se významně prolínají.

V průběhu celé sezony si můžete vyzkoušet tradiční řemesla, např. výrobu mýdla, ručního papíru, svíčky, provazu, můžete si u nás odrátovat kamínek, nebo vyrobit misku z keramiky. O víkendech se navíc k běžně otevřeným dílnám otevřou dílny košíkáře, kováře nebo zavítejte k lukostřelci a vyzkoušejte si, jak je těžké (nebo pro někoho lehké) trefit cíl. Děti také mohou například rýžovat zlato.

V celém areálu platí naše vlastní měna groš, kterou si můžete směnit v pokladně Centra řemesel.

Více zde

V některém z dalších blogů vám detailněji představíme jednotlivá řemesla.

DIVADLO

Každoročně zveme do Centra řemesel nejzajímavější české divadelní soubory.

Každou sobotu můžete v našem divadle shlédnout kejklířská, divadelní či hudební vystoupení. Vybrané soboty jsou doplněné doprovodným programem, při kterém se dozvíte například něco o levanduli, medu či jedlých květech.

Možná z našich představení a souborů, které u nás vystupovaly, znáte:
KOŇMO, KEJKLÍŘE VOJTU VRTKA, ORCHESTR PÉRO ZA KLOBOUKEM, STUDIO DELL’ ARTE NEBO TEÁTR PAVLA ŠMÍDA.

Celý program pro letošní sezónu najdete na našich webových stránkách.

K programu
Pavel Šmíd - Budík

HODOVNÍ SÍŇ

Ve velké hodovní síni v Historickém centru se občerstvíte nápoji a tradiční krmí připravovanou z čerstvých surovin v těsném sousedství našich ekologických zahrad. Můžete u nás ochutnat staročeské pokrmy vyrobené podle tradičních receptů. Atmosféra hodovní sítě stojí za to. Chystáme pro vás pokrmy čerstvé, a když budete znaveni procházkou zahradami, přijďte se sem občerstvit.

Uvařte si podle našich receptů jednoduchá jídla.

STAROČESKÉ KOLÁČE

Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 2 vejce, 150 g cukru, 100 g droždí, 150 g rozpuštěného másla, trochu soli, 0,5 l mléka.

Postup: Mouku v míse smícháme se solí, uděláme důlek a přidáme vzešlý kvásek, máslo, mléko, cukr a vejce. Zpracujeme ve vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Pak rozdělíme na stejné kousky a vytvarujeme koláče, narovnáme na vymaštěný plech, kde necháme ještě chvíli kynout. Uprostřed každého koláče vymáčkneme důlek, do kterého dáme náplň, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Náplně:
Tvarohová náplň: 500 g tvarohu smícháme se 2 vejci a 14 g cukru.

Maková náplň: 500 g umletého máku spaříme horkou vodou a smícháme s 500g cukru(dle potřeby je možné náplň zahustit strouhaným perníkem).

Povidlová náplň: švestková povidla rozmícháme a podle potřeby rozředíme horkou vodou nebo zahustíme strouhaným perníkem.

KELTSKÉ PALAČINKY

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 125 g pohankové mouky, 1 vejce, sůl, 1 litr vody, olej na pečení.

Postup: Ze surovin vypracujeme těsto nejlépe šlehačem (dostane se tak dovnitř více vzduchu), necháme odpočinout (lépe se pečou), pečeme na pánvi potřené olejem.

Náplně: Tvarohová náplň: 500 g tvarohu, 5 dkg rozinek (není nutné), trochu rumu nebo rumového aroma, 75 g cukru, 100 ml mléka (lépe se roztírá).

Marmeláda s ovocem, cukrem a škrobovou moučkou: 0,5 l vody, 250 g cukru, 50 g škrobu, 250 g ovoce, šťáva z citronu. Dáme vařit vodu s cukrem, když se voda vaří, zašleháme metličkou škrob předem rozdělaný v malém množství vody, krátce povaříme, stáhneme a přidáme ovoce (jahody, maliny, ostružiny).

Marmeláda s ovocem a cukrem: 250 g jahod, cukr. Vaříme samotné ovoce, dokud nezhoustne, nakonec přidáme cukr dle chuti.

OBCHOD V OSTRÉ

Obchod u Centra řemesel a bylinných zahrad v Ostré nabízí kromě našeho klasického sortimentu kosmetiky také sezonní produkci zeleniny a ovoce.

Obchod v Ostré se pro vás znovu otevře 1. dubna 2022.

Více zde

Vážíme si našich zákazníků, od dnešního dne můžete k nákupu nad 1 500 Kč na našem e-shopu a obchodech v Ostré a Ungeltu získat rodinnou vstupenku zdarma. Přijeďte k nám do Ostré.

Přejeme vám krásné jaro a těšíme se na setkání.

botanicus-logo

Získejte slevu 150 Kč na první nákup.

Přihlaste se k odběru newsletteru Botanicus. Sleva platí na první nákup v e-shopu v minimální hodnotě 500 Kč. Nevztahuje se na dárkové vouchery.

 




Přihlášením souhlasíte se zasíláním obchodních sdělení a se zpracováním osobních údajů. Z odběru se lze kdykoliv odhlásit.