Indonésky „nilam“ nebo česky „pačuli“ je rostlina, která roste na úrodných půdách Acehu, v autonomní oblasti Indonésie, v severním cípu ostrova Sumatra. A právě sem vás v dnešním článku zavedeme.

Pěstování pačuli

Pačule se pěstuje především na prosluněných rovinách, ale kvůli šíření palmy olejné využívají farmáři i náhorní plošiny, které jsou kolikrát od vesnice vzdáleny i několik hodin chůze. Tato hluchavkovitá rostlina se sází z řízků, sklízí se za 6-9 měsíců. Listy a stonky se na slunci usuší a nakrájí na malé kousky a pak se nechá dva dny sušit na slunci. Vysušené fermentované listy se napytlují a vozí či nosí do destilačních center, kde se ze sušiny vytahuje extrakt parní destilací, čímž se získá zlatavě zbarvený esenciální olej používaný ve výrobě kosmetiky, vůní a čisticích prostředků. Tradiční metoda destilace probíhá v železných sudech, kde však dochází k uvolňování železa a tím je olej kontaminován. Proto byli místní zemědělci v oblasti Aceh vybaveni skrze sdružení KINA nerezovými nádobami, které zaručí ten nejkvalitnější olej.

Světový Aceh

Aceh byl vždy světovou špičkou ve výrobě oleje, nicméně třicet let trvající občanský konflikt a tsunami z roku 2004, se velkou měrou podílely svými negativními vlivy na produkci esence v tomto regionu. Přestože se odborníci shodují, že vůně, čistota a obsah alkoholu jsou v pačuli pěstované v Acehu nadprůměrné kvality, musí průmysl zpracující pačuli v Acehu vzdorovat silné konkurenci doma i za hranicemi Indonésie.

Horský Aceh je domovem chráněných deštných pralesů, nadto je bohatý na přírodní zdroje a esenciální oleje. V sopečné půdě se daří muškátovému oříšku, pačuli, skořici, hřebíčku, citronele a mnoha druhům tropického ovoce a zeleniny. Aceh by tedy měl být bohatým tropickým rájem, přitom ve skutečnosti je většina obyvatel pěstiteli, kteří si vydělají jen na svou základní obživu. 

„Říká se, že oblast Aceh je jedno z nejlepších míst pro pěstování této rostliny.“

Pan pěstitel Indrayani

Botanicus odebírá esenciální olej z pačule především od pana Indrayani z malé obce v jižním Acehu. Indrayani je vedoucím družstva Subur Jaya, které je součástí sdružení KINA (Kooperaci Industri Nilan Aceh). Družstvo vzniklo v roce 2013 s 25 členy, dnes jich má kolem tří set.. 

Indrayani pěstuje zásadně ekologicky, pačule roste na jeho důmyslně zavlažovaných polích spolu s chilli a tím se vzájemně chrání před škůdci. Společně s ostatními členy družstva hospodaří na více než 200 hektarech půdy. Indrayani destiluje v nerezových tancích a velmi dbá na kvalitu. Pěstuje si mateřské rostliny a řízky prodává. Vyrábí nejen esenciální olej z pačule, ale také z muškátového ořechu, citronelly a nově z arganového dřeva.

Botanicus podporuje místní farmáře přímým odběrem vysoce kvalitního esenciálního oleje z pačule obecné, pro jejíž pěstování jsou v jižním Acehu naprosto ideální podmínky. Peníze ušetřené na zprostředkovatelském řetězci se vracejí pěstitelům jako podíly na zisku.

„Spolupráce s firmou Botanicus je vzácná díky přímému odběru, pěstitelé si toho velmi váží a dodávají jen nejvyšší kvalitu.“

Ochrana deštných pralesů a sdružení KINA

Síť čtyř družstev v Acehu se jmenuje KINA a jeho zástupci sbírají olej od pěstitelů, aby získali velké objemy oleje. KINA si dává za cíl zastupovat pěstitele v tomto řetězci a stát se důvěryhodným partnerem zákazníkům.

Na území Acehu se rozkládá národní park Gunung Leuser, chráněný prales s rozlohou 7,927 km2. Pralesům – plicím světa, hrozí neustálé nebezpečí ilegální těžby dřeva a rozšiřování plantáží. KINA má možnost vyvinutí metody opětovného zpracování biomasy z pačuli, čímž se sníží spotřeba dřeva a poptávka po ilegálně kácených stromech by se tak mohla během následujících let snížit. 

Produktová řada Patchouli

Díky tomu, že získáváme pačuli přímo od místních pěstitelů, zkracujeme komoditní řetězec, který je tak mnohem férovější k tamním zemědělcům. Můžete tak mít dobrý pocit, že koupí našich výrobků z řady Botanicus Patchouli podporujete místní komunitu přímo v indonéském Acehu.