Patchouli nebo česky „pačuli“ je keř, který roste v tropické Asii a je hojně využíván v kosmetice i v lidovém léčitelství. Paleta jeho účinků a použití vás doslova ohromí. Nám pačuli učarovalo, a proto si můžete vybrat z mnoha výrobků nejen z naší produktové řady PATCHOULI.

Pačule obecná (Pogostemon cablin)

 

Je tropická křovinatá trvalka z čeledi hluchavkovitých, dorůstající výšky okolo 70 cm. Má dlouhé aromatické hebké listy. Květy jsou malé, světle růžové-bílé. Rostlina pochází z tropických oblastí Asie a nyní je rozsáhle pěstována zejména v Číně, Indii, Indonésii, Malajsii, na Filipínách a ve Vietnamu. Olej ze sušených listů se destiluje také v Evropě a Americe. Vůně pačuli je silná, proto je již používána po staletí v parfémech. Využívá se k tvorbě vůně také pro výrobky jako papírové ručníky, prací prostředky, osvěžovače vzduchu a různé vonné tyčinky. Olej pačule obecné se získává z vysušených fermentovaných listů. Doba, do kdy pačuli na polích vyroste, se pohybuje mezi šesti a desíti měsíci. Poté se sklízí – listy a stonky se usuší a nakrájí na malé kousky. Z usušených listů a stonků se vytahuje extrakt parní destilací, čímž se získá zlatavě zbarvený esenciální olej používaný ve výrobě kosmetiky, vůní a čisticích prostředků.

Jednou z oblastí, kde se pačule pěstuje je indonéský Aceh. Odborníci se shodují, že vůně, čistota a obsah alkoholu jsou v pačuli pěstované v Acehu nadprůměrné kvality. Dříve byla oblast světovou špičkou ve výrobě oleje, nicméně třicet let trvající občanský konflikt a tsunami z roku 2004, se velkou měrou podíleli na poklesu produkce. V Acehu spadl světový podíl na produkci pačuli z původních devadesáti procent na méně než třicet procent. Botanicus se zapojil do humanitárního projektu na podporu pěstování pačuli v této oblasti, zůstaňte s námi v kontaktu a příště se dozvíte více. 

Co se skrývá za zázračnou rostlinou?

Účinky:
Antidepresivní, protizánětlivý, proti zvracení, antimikrobiální, protizánětový, antiseptický, antitoxický, protivirový, afrodiziakální, protibakteriální, proti nadýmání, podporuje hojení jizev, dezodorizující, podporuje trávení, močopudný, protihorečnatý, tiší nervy, profylaktický. 

Charakteristika:
Žlutá nebo tmavě oranžová tekutina se sladkou bohatou bylinnou vůní. Dobře se mísí s labdanem, vetiverem, santalovým dřevem, cedrovým dřevem, geraniem, hřebíčkem, levandulí, růží, neroli, bergamotem, myrhou a orientálními základy.  

Použití:
Péče o pokožku: akné, popraskaná pokožka, dermatitida, ekzém, péče o vlasy, lišej, repelent, mastné vlasy a pokožka, lupy, zralá pleť s rozšířenými póry a vrásky, napomáhá k zamezení tvorby jizev.
Nervový systém: sexuální úzkost, frigidita, impotence, nervové vyčerpání, okolnosti související se stresem.
Ostatní použití: nejčastěji se používá do kosmetických prostředků a jako fixační prostředek do mýdel a parfémů, zejména orientálních. Vhodný do koupelových a masážních olejů. Používá se také hojně v aromaterapii. Široké uplatnění nachází také v potravinářském průmyslu (do alkoholických a nealkoholických nápojů.)

Tradiční medicína:
V Orientu se používá zejména k parfemaci ložního prádla a oblečení. Věří se také, že napomáhá při prevenci šíření nemocí. V Číně, Japonsku a Malajsii se tato bylina používá při léčbě nachlazení, bolesti hlavy, nevolnosti, zvracení, průjmu, bolesti břicha a zápachu z úst. V Japonsku a Malajsii se využívá jako protijed při uštknutí hadem. 

Extrakce:
Esenciální olej se získává parní destilací sušených listů (obvykle po předchozí fermentaci). 

Ostatní odrůdy:
Je příbuzná s „Java“ patchouli (P. heyneanus), známe také jako falešné patchouli, které se rovněž často používá k výrobě esenciálního oleje. 

Základní složky:
Patchouli alkohol, pogostol, bulnesol, bulnese, patchoulene a mnoho dalších. 

Produktová řada Patchouli

Koupí výrobků Botanicus Patchouli podporujete místní komunitu v indonéském Acehu. Společnost Botanicus speciální řadou výrobků z řady Patchouli přímo podporuje družstva pěstitelů KINA a pomáhá tak rozvíjet podnikání v regionu a rozvoj technologií na zpracování této vzácné rostliny.

Místní farmáře podporuje přímým odběrem vysoce kvalitního esenciálního oleje z pačule obecné, pro jejíž pěstování jsou v jižním Acehu ideální podmínky.

Příště se můžete těšit na článek, který představí pěstování této zázračné rostliny přímo v Acehu. Proč je právě Aceh výjimečný a jakou roli hraje v Indonésii náš Botanicus.