Bio mýdla Botanicus
03/14/2023 22:28:20
Firma Botanicus se zabývá výrobou přírodní kosmetiky již více než 25 let. Vyrábíme kosmetiku s nejvyšším možným množství přírodních surovin, které jsou vybírány s pečlivostí a zpracovávány dle tradičních receptur a zároveň pomocí moderních postupů. Naše rostlinná mýdla jsou vyrobená ze speciálně vybraných olejů a tuků, ověřených rostlinných olejů, čistých esenciálních olejů a bylinných extraktů. Tyto ingredience nejen že jsou šetrné k pokožce, ale také mají pozitivní vliv na její zdraví a krásu. Námi vyráběná mýdla neobsahují živočišný tuk. Všechny nabízené druhy mýdel jsou vhodné pro citlivou pleť.
Představujeme naši nabídku přírodních bio mýdel. Vyberte si to nejvhodnější právě pro vaši pleť.
Jde o velice jemné, zklidňující, přírodní bio rostlinné mýdlo určené pro péči o velmi jemnou pokožku. Hedvábně jemný olej z palmy babasu je smíchán s bio kokosovým a palmovým olejem, obohacen rostlinným glycerínem a esenciálním olejem z heřmánku římského a extraktem z květu měsíčku lékařského. Mýdlo je určeno především pro péči o dětskou a velice citlivou pokožku.
Pro zklidňující a obnovující účinky a širokou oblibu jsme do receptur pěti druhů našich mýdel přidali bambucké máslo, většinou ve směsi s dalšími rostlinnými oleji, abychom mohli nabídnout mýdla pro různé typy pleti.
Babasu olej z ořechů palmy původem z Brazílie je relativně novou surovinou, vysoce ceněnou pro svou vlastnost rozpouštět se při tělesné teplotě a schopnost dodávat pleti měkkost a zdravý třpyt. V kombinaci se zklidňujícím bambuckým máslem a směsí esenciálních olejů včetně růže, heřmánku, šalvěje a frankincence je mýdlo vhodné zvláště pro vyzrálejší typ pleti.
Není překvapením, že levandule zůstává všeobecně oblíbenou nejen pro svou vůni, ale především pro své zklidňující a osvěžující účinky. Naše směs esenciálních olejů obsahuje tři druhy čisté levandule a je jemně obohacena oleji z majoránky a koriandru. Tento druh mýdla obsahuje velké množství bambuckého másla pro každodenní použití s vyživujícími a zklidňujícími účinky pro všechny typy pleti.
Olej z kukui pochází z ořechů stromu, který je odnepaměti znám obyvatelům Havajských ostrovů pro své příznivé účinky na suchou a choulostivou pleť. Je dostatečně jemný pro citlivější pleť a v kombinaci se zvláčňujícím bambuckým máslem a směsí osvěžujících a stimulujících esenciálních olejů tvoří „nevysušující“ mýdlo vhodné pro všechny typy pleti.
Bambucké máslo má díky svému obsahu nasycených a nenasycených mastných kyselin, minerálů, vitamínu E a provitamínu A nezastupitelné kosmetické vlastnosti. Je ideální pro hydrataci pokožky a pro udržení jejího svěžího a pružného rázu. Zároveň slouží jako přírodní UV-filtr. Více se dočtete v našem blogu:
Do receptur našich bio mýdel přidáváme ověřené rostlinné oleje. Tyto dvě mýdla obsahují mandlový a olivový olej. Mandlový olej je extrahovaný z mandloně a byl oblíben již v minulosti pro své četné blahodárné účinky. Jedná se o přírodní, velmi účinnou a stálou hydratační látku s vysokým obsahem Omega-6 kyseliny linolové vyživující pleť. Již dávní Římané používali s oblibou k očistě těla čistý olivový olej. Vmasírovali jej do kůže a poté jej stírali plochou škrabkou z olivového dřeva. Olivový olej má silné zjemňující účinky a je bohatý na kyselinu olejovou.
Mýdlo vhodné pro všechny typy pleti, zvláště pro její posílení a zjemnění. Olivový olej je doplněn směsí esenciálních olejů heřmánku římského, heřmánku marockého a ylang ylang. Díky stálosti olivového oleje mýdlo dlouho vydrží a je vhodné pro péči o obličej i tělo.
Luxusní mýdlo vhodné pro všechny typy pleti, obsahující zjemňující a hydratační mandlový olej a směs esenciálních olejů, včetně bulharské růže Otto a růžového dřeva. Mýdlo s mandlovým olejem účinně zjemňuje a hydratuje pokožku a je určené především pro péči o pleť obličeje.
Olivovník je stálezelený strom se zakrouceným kmenem, šedavou kůrou a stříbřitě zelenými listy. Strom pochází z Blízkého východu, odkud se později rozšířil do celého středomoří, severní Afriky či jižní Evropy. V současné době je hojně rozšířen ve Španělsku, Itálii, Portugalsku, Řecku, Tunisku, Maroku a Sýrii. Je poměrně citlivý na chlad, ale vystačí jen s malým množstvím vláhy.
Olivovníky kvetou koncem jara chomáči bílých kvítků. Plod je malý, zelený, později zčervená a uzraje-li, zčerná. Olej je získáván z dužiny. Chuť oleje je podmíněna stupněm zralosti.
Nejkvalitnější je olivový olej extra virgin lisovaný za studena. Barva oleje se mění v závislosti na zralosti používaných oliv, od sytě zelené po světle žlutou. Nejdůležitějším měřítkem při určení kvality je obsah kyselin.
Olivový olej se dělí do 3 skupin, a to na olej panenský, rafinovaný a směs obou skupin.
POUŽITÍ: Olivový olej je typický pro středomořskou kuchyni. Užívá se zejména při vaření a na salátové zálivky. Jeho konzumace je zdraví prospěšná – obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a vitamin E. Pomáhá snižovat riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Podporuje trávení, snižuje překyselení žaludku a má mírně projímavý účinek.
Své místo má také při výrobě kosmetických výrobků. Má zvláčňující a protizánětlivé účinky. Často bývá složkou přípravků na ochranu proti slunečnímu záření, a na pokožku podrážděnou bodnutím hmyzu. K léčení popálenin, vyrážek, zejména ekzémů a lupénky, a na citlivou a popraskanou pokožku. Používá se k ošetření vyrážek a k posílení nehtů.
Máslo získané z pražených semen kakaovníku obohacuje a zjemňuje pokožku a obohacuje naše rostlinné mýdlo o své zklidňující účinky. Samotné kakaové máslo se v zemích svého původu používá v surové formě jako jednoduchá ochrana kůže, těla a vlasů. Přirozeně se mísí s vůněmi esenciálních olejů neroli a pomeranče spolu s geraniem a vetiver. Toto mýdlo je určeno pro každodenní použití s dlouhotrvající jemnou vůní vhodné pro všechny typy pleti.
Kakaovník pravý je stálezelený strom dorůstající výšky kolem 5 metrů, původem pocházející z Jižní Ameriky. Kakaovníky rostou většinou ve stínu větších stromů a ke svému růstu potřebují stálé teplo a vlhko. Pěstovat je tedy lze v oblasti tropů, nejlépe co nejblíže k rovníku. Sběr plodů je možný i více než 9 měsíců v roce. Z jednoho stromu se obvykle za rok sklidí pouze 50 až 60 plodů a zároveň je při sklizni i zpracování potřeba vysokého podílu ruční práce, proto kakaové boby stále patří mezi dražší zemědělské komodity. V současnosti se kakaovník pěstuje v tropických oblastech téměř po celém světě. Největšími producenty jsou Ghana, Pobřeží slonoviny, Nigérie, Indonésie, Brazílie, Venezuela nebo Ekvádor.
SKLIZEŇ A ZPRACOVÁNÍ:
Plodem kakaovníku je asi 30 cm dlouhá bobule žlutohnědé až červené barvy, semena tzv. kakaové boby jsou velké cca 2 cm.
K první sklizni dochází přibližně po 4 – 5 letech od vysazení. Strom produkuje 2x ročně po dobu cca 30 let. Zralé plody kakaovníků se ze stromů sklízejí ručně, zpravidla se odsekávají mačetou ve výšce cca 1,5 m. Plody by se měly zpracovat co nejdříve, max. do 5 dnů od sklizně, protože boby uvnitř plodů obsahují více než 50% vody a rychle se proto kazí. Bílá kakaová semena pokrytá slupkami a obalená kousky dužniny se v dřevěných bednách a nejlépe na banánových listech nechají fermentovat. Během procesu, který trvá 5-7 dní mění boby barvu z bílé na hnědou. Po fermentaci se boby očistí a nechávají vyschnout. Přirozené sušení na slunci trvá 8 – 15 dní. Během sušení jejich vlhkost obvykle klesá průměrně na 7 %. Takto vyschlé boby mají hnědou barvu, již se nekazí a jsou připraveny k přepravě a prodeji.
Kakaové boby se následně praží. Během pražení klesá obsah vody pod 2%, získávají typickou vůni a chuť. Pražené se poté drtí a melou na kakaovou hmotu, ze které se lisuje či nechává vykapat kakaové máslo a jako vedlejší produkt se získává kakaový prášek. Z 1 kg kakaové hmoty lze získat průměrně 46 g kakaového másla.
SKLADOVÁNÍ:
Uchovává se v tuhé podobě a při pokojové teplotě jej lze uchovávat až 5 let bez výrazné změny struktury. Má jemnou čokoládovou chuť a vůni. Neobsahuje flavonoidy, kofein, theobromin ani theofylin.
POUŽITÍ:
Pro své vlastnosti se kakaové máslo využívá nejen v potravinářství, ale také v kosmetice, kde se používá při výrobě různých krémů, mýdel či balzámů na rty. Kakaové máslo je bohaté na aminokyseliny a vitamíny A, C, D a E. Díky jeho složení dodává pokožce vyváženost, elasticitu, vyživuje ji a má hojivé účinky. Nejčastěji se používá pro suchou, podrážděnou nebo popraskanou pokožku. Vhodné je také do přípravků proti vráskám, striím či k ošetření jizev. Díky svým změkčujícím a zvláčňujícím účinků se používá na ztvrdlou či hrubou pokožku chodidel a loktů.