Blahodárný rakytník řešetlákový
09/20/2022 22:30:04
Rakytník je jedním z nejvyhledávanějších druhů léčivého ovoce. Plody obsahují jedinečný koktejl látek, které mají výborné posilující účinky na lidský organismus. U nás v Evropě ho využíváme poměrně krátce, stačí se však přesunout na východ, do Číny, Mongolska nebo Ruska, a zjistíme, že jeho pozitivní vliv na zdraví lidé oceňovali již celá staletí. Na Sibiři je označován jako všelék a využíván téměř pro všechna onemocnění. Tento měsíc věnujeme právě rakytníku řešetlákovému. V dnešním článku vám představíme produkty, které rakytník obsahují. Podíváme se do našeho rakytníkového sadu, kde zázračné oranžové bobule právě dozrávají. Povíme si něco o jeho sklizni a pozveme vás na přednášku věnovanou rakytníku do Centra řemesel v Ostré.
Plody rakytníku jsou přirozeným koncentrátem všech nejdůležitějších vitamínů. Údajně obsahují 10 x více vitaminu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek, včetně karotenu a stopových prvků. Jako dostačující denní dávka vitamínu C se uvádí pouze 1 plod. Výrazně podporují imunitní systém, očišťují organismus od toxických zplodin a jsou velmi vhodné při rekonvalescenci. Podporují tvorbu žluči a trávicích enzymů, stimulují činnost jater a plic, regulují krevní oběh. Pomáhají také při plicních nemocech, léčí žaludeční vředy a různá kožní onemocnění včetně akné, je schopný tlumit bolest a rakytníkové masti regenerují tkáně při omrzlinách a popáleninách. Nejvíce vitaminů a ostatních biologicky účinných látek má rakytník na počátku zrání (začátek podzimu).
I když jsou plody dost kyselé, dají se jíst syrové a tělo si na jejich chuť brzy rádo zvykne. Výborné jsou rozmixované spolu s dalším sladším ovocem.
V zimě, kdy je čerstvých plodů nedostatek, nám uchovaný rakytník přijde určitě vhod. Plody se dají konzervovat, sušit i lisovat. Z listů, kůry i výhonů se připravují čajové směsi. Konzervovat plody lze mrazením, naložením do alkoholu, kompotováním nebo sušením.
je odolný, nepravidelně rozložitý keř nebo menší strom dosahující výšky až šesti metrů, u nás zpravidla kolem tří metrů. Původně se používal ke zpevnění břehů řek a vysazoval se na místa, kde jiné rostliny neobstály. Má trnité větvičky, které nesou úzké, modrozeleně stříbřité listy. Na podzim se obalují jasně oranžovými bobulemi, které setrvávají až do zimy.
Původ: rostlina je původní v Číně, Mongolsku, Nepálu a Indii.
Tradiční medicína:
Plody výrazně podporují imunitní systém, očišťují organismus od toxických zplodin a vykazují také protinádorové účinky. Díky přítomnosti vitamínu P, který zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje jeho působení, jsou plody rakytníku schopné dobře uchovávat vitamín C i při sušení a tepelném zpracování. Oranžové zbarvení plodů je podmíněno obsahem karotenoidů – vitamínů skupiny A.
Rakytníkový olej je jednou z nejcennějších obsahových látek rakytníku. Je tmavě oranžové barvy a získává se z plodů lisováním za studena se zachováním všech biologicky aktivních látek důležitých pro lidské zdraví. Zvyšuje pružnost a vitalitu pokožky v místech zhojených ran, chrání a regeneruje pokožku.
Zajímavost z historie: rakytník se používal už od starověku také jako krmivo. Koně spásající jeho listy a výhony měli nápadně hladkou a lesklou srst a rychleji se zotavovali po vyčerpání. Chovatelé koní to přisuzovali vlivu látek vysoké nutriční hodnoty obsažené v celé rostlině. Právě tato skutečnost dala rakytníku latinský název Hippophae rhamnoides, kde slovo “hippos” znamená kůň a “phaes” lesk.
Kdo by nechtěl mít tento vitamínový klenot přímo doma na zahrádce? Pro jeho pěstování budete potřebovat dostatek místa, je totiž dvoudomý, a tak pro plody musí být samčí i samičí rostlina. Protože květy opyluje vítr, samčí rostliny je dobré umístit před ty samičí ve směru proudění větru. Jedna samčí rostlina dokáže opylovat až 5 samičích. Plodí na dvouletém dřevě. Samotné pěstování je nenáročné, kořeny rakytníku navíc obohacují půdu o dusík. Velmi dobře snáší nekvalitní půdy i mráz. Dařit se mu bude na plném slunci, naopak na trvale zastíněných místech v přemořených, těžkých a kyselých půdách bude chřadnout. Pro kvalitní plody jsou doporučovány odrůdy Frugana, Dorana, Vitaminaja, Masličnaja, Dar katuni a Altaja. Z novějších odrůd je to Hergo, Leikora – s nejvyšším obsahem vitamínu C a velmi dobrý opylovač Pollmix.Keř dosahuje výšky až 6 metrů a kvete nenápadným žlutým květem v jarních měsících. Plody dozrávají v září a říjnu a na trnitých větévkách díky kraťoučkým stopkám drží pevně. Jsou velmi měkké, a proto se doporučuje sbírat je až v zimě, když teplota klesne pod bod mrazu a plody zmrznou. Ořezávání celých větévek pro snazší sklizeň se nedoporučuje, ořezaný keř další roky špatně plodí a oslabuje se. Množí se vegetativně, nejlépe oddělováním kořenových výhonů od vzrostlých keřů v zimě, nebo řízkováním. Udržovací řez se provádí pouze ve formě odstranění suchých nebo poškozených větví.Rakytník pěstujeme v našem Rakytníkovém sadu v Ostré na ploše dvou hektarů.
Rakytník pěstujeme v našem Rakytníkovém sadu v Ostré na ploše dvou hektarů.
Novinka v našem e-shopu z produktové řady Bambucké máslo obsahuje účinné ochranné a hydratační přísady, které společně působí na pokožku. Olej z kukui zajišťuje proniknutí do hlubších vrstev a změkčuje suchou pokožku. Olej z rakytníku a pupalky dvouleté obsahuje účinné látky pro stárnoucí pokožku a je bohatý na vitamín A a E, výživné látky a karoten. Tyto látky jsou přirozeným antioxidantem. Lze používat denně jako jemnou ochranu pokožky.
Tyto dvě naše mýdla obsahují čerstvé rakytníkové plody, které pocházejí z naší vlastní produkce. Pravidelné používání dodává pokožce vitalitu a zároveň ji zklidňuje.
Masážní oleje z řady PLUS jsou obohacené vitamínem E a olejem z rakytníku řešetlákového.
Napomáhá uvolnění a uklidnění svalů po sportovní a fyzické zátěži.
Povzbuzující masážní olej založený na kombinaci rostlinných extraktů a esenciálních olejů, které mají hřejivý účinek na pokožku. Olej je proto vhodný za chladného počasí nebo při dlouhodobém pobytu venku.