HALLOWEEN V BOTANICUSU
09/01/2021 00:00:00
CENTRUM ŘEMESEL, ZAHRADY BOTANICUS
Těšit se můžete nejen na tradiční řemesla, ale také na vyřezávání dýní, malování na obličej nebo výrobu podzimních dekorací. Stylové občerstvení najdete v naší hodovní síni, kde si kromě našich tradičních pokrmů, můžete pochutnat na pokrmech z čeho jiného, než z dýní! A jeden recept máme pro Vás i zde.
Nejdříve Vás však seznámíme, jak se to má vlastně s halloweenským svátkem, a jaké všechny dýně pěstujeme u nás v zahradách.
Poslední říjnovou noc se nejen do Ostré slétají čarodějnice. Typickým symbolem tohoto svátku je speciálně vyřezaná dýně se svíčkou uvnitř: Jack-o’-lantern. Halloween se slaví především v Kanadě, Irsku, Austrálii, ve Spojeném království, Japonsku a ve Spojených státech. Avšak čím dál více je Noc čarodějnic rozšířená i u nás. Původní název Halloween je zkratka z anglického All-hallow-even (Doslova: Předvečer / vigilie všech svatých / první nešpory), Halloween vychází původně z pohanského (keltského) svátku Samhain – pohanského nového roku (konce pohanského léta). Užívá se také název předvečer svátku Všech svatých. Mnoho halloweenských symbolů je založeno na tradičním pohanském vnímání jejich spojení s čarodějnictvím.
Když byl Halloween jako slavnost přejatý do křesťanské kultury, začaly tyto symboly být vnímány jako znaky zla, spojení se Satanem. Pověst vypráví o pijanovi Jackovi, který byl odvrácen od brány nebes pro svou podlost v životě. Ale i Ďábel ho odmítl od brány pekelné, protože ho na zemi Jack svou podlou vychytralostí přelstil a ďábel mu musel přislíbit, že už si pro něj nikdy více nepřijde. Peklo tedy zůstalo pro Jacka také zavřené. Na pomoc dostal Jack od Ďábla žhavou hroudu uhlí, která jej měla provázet jeho cestou. Jack ji vložil do vydlabané řepy a od té doby mu svítila na jeho věčném putování. Lidé proto dodnes dávají vydlabanou dýni na okna a římsy, protože věří, že Jack vezme světlo a ochrání je před čímkoli. Do USA tradici přinesli irští přistěhovalci v 19. století. Ale v Americe tuříny nebyly vždy dostupné, proto se místo nich začaly používat dýně.
Dýně v Ostré vyséváme začátkem května, když pominou přízemní mrazíky. Pro snadnější kultivaci do sponu 170 x 50-70 cm. Během vegetace prooráváme meziřadí dvakrát rotační plečkou a jednou okopáváme kolem rostlin. Při pěstování tykví využíváme závlahu, která se projeví na výši výnosu. Při přípravě půdy pro tykve, zapravíme na podzim asi třicet tun kompostu na jeden hektar, případně zelené hnojení (hořčice, jetelotrávy, peluška). V našich zahradách najdete tykev olejnou, odrůdy Opavská nebo Olga. Ty pěstujeme pro jejich bezslupková semena, která se po vyjmutí z plodu propláchnou a usuší na roštech. Používáme je pak do vícezrnného pečiva, nebo se konzumují solené a pražené. Tykev velkoplodá Turks turban se dá velmi dlouho skladovat. Z dalších odrůd pak pěstujeme Vegetable Spaghetti, Big Max, Warted Hubbard a Tiger Cross. Z tykví velkoplodých samozřejmě pěstujeme známé Hokkaido, jednu z nejlepších odrůd tykve pro použití v kuchyni.
Ingredience: