Od semínka k džemu: příběh BIO potravin Botanicus
   10/11/2023 22:15:28     Home

ZAHRADY BOTANICUS

 

Od semínka k džemu: příběh BIO potravin Botanicus

Když si otevřete skleničku našeho BIO džemu nebo si připravíte šálek voňavého čaje, možná si říkáte, jaký příběh stojí za tímto produktem. Jak se z malého semínka stane lahodný džem? Vše začíná v našich zahradách Botanicus, kde s maximální péčí pěstujeme byliny, ovoce a zeleninu pro naše BIO potraviny. Ať už jde o jahody, rybíz nebo bylinky pro naše čaje, všechny rostliny jsou pěstovány ekologicky bez chemických postřiků a hnojiv. Díky tomu můžeme garantovat, že všechny naše potraviny jsou 100% BIO. Máte rádi džemy z rybízu, ostružin nebo malin? Pojďme se podívat na cestu, kterou naše BIO potraviny absolvují, než se dostanou k vám.

 

Pěstování s láskou a péčí

Vše začíná v našich zahradách. Bezprostřední blízkost zahrad a výrobního areálu zaručuje okamžité zpracování přírodních surovin. Všechny tyto suroviny, které pocházejí z našich zahrad, jsou certifikovány jako BIO. Takto schválený materiál používáme nejen do kosmetických výrobků, ale také do našich BIO potravin, jako jsou čaje, džemy, povidla, pomazánky nebo chutney. Všechny tyto potraviny jsou vyráběny v malých várkách tak, aby byly co nejvíce zachovány jejich přirozené vlastnosti.  

Image

Naše zahrady jsou domovem pro mnoho druhů zeleniny a ovoce, které tvoří základ našich produktů. Pěstujeme zde například různé druhy jahod, rybízu, maliny, ostružiny, rakytník, dýně a mnoho druhů bylin. Všechny tyto rostliny jsou pěstovány s maximálním respektem k přírodě, bez použití chemických postřiků a hnojiv. V následujících řádcích se dočtete více o pěstování a zpracování ovoce, které používáme do BIO džemů.

OSTRUŽINY

Ostružiny jsou známy pro své potravinářské a léčebné účely. Zatímco plody se sbírají pro konzumaci, listy byly tradičně sbírány pro léčebné účely. Díky obsahu bioflavonoidů, které mají silný antioxidační účinek se pro léčebné účely využívají také plody.

Pěstování: běžné druhy z naší přírody mají tu vlastnost, že se svými šlahouny i kořenovými výhony šíří hodně do stran, a tak mohou zahrádku obsadit k naší nelibosti. Vyšlechtěné kultivary jsou často vzpřímenější a kompaktnější a zůstávají více tam, kde je chceme. Můžeme si tak pořídit různé beztrnné a velkoplodé odrůdy.

Naše ostružiny: pro produkci našich džemů používáme trnitou formu ostružníku, tzv. Wilsonův, který dozrává v červenci. Je mrazuvzdorný, vysoký a má pravidelný výnos drobnějších plodů, pěstuje se bez opory. Další odrůdou, jež najdete u nás v Ostré, je Thornfree, beztrnný ostružník. Ten je vhodný pro pěstování v teplejších oblastech. Velké polodlouhé plody zrají koncem srpna a v září. Výhony se po sklizni vystřihnou a porost se pohnojí kompostem.

Image
Image

MALINY

Maliny jsou známy pro svůj obsah antioxidantů. Čím tmavší je jejich barva, tím vyšší je koncentrace antioxidantů. Mají léčebné vlastnosti, zejména pro horečnaté a zánětlivé onemocnění. Používá se také sušený list maliníku – výluhy se používají ke kloktání při zánětech v dutině ústní a k potírání kožních chorob.

Pěstování: maliník má rád živné, hlinitopísčité, mírně vlhké, propustné půdy. Místa jsou nejlepší chráněná před studenými větry, na plném slunci, v polostínu méně plodí.

Naše maliny: existuje mnoho kulturních odrůd maliníku určených pro pěstování na zahradách a plantážích. V našich zahradách pěstujeme odrůdu remontantní – Heritage, které dozrávají od konce srpna až do zámrazu. Po sklizni výhony vystřihneme, porost se opět přihnojí kompostem. Porost se zakládá na šest až sedm produkčních let.

RYBÍZ

Rybíz je oblíbeným bobulovým ovocem. Sbírají se zejména plody, které obsahují v různé míře vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz obsahuje 3x více vitamínu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleroze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév.

Pěstování: patří k nenáročným keřům, roste na slunci i v polostínu, ale na slunci více plodí. Keře vysazujeme na podzim nebo na jaře, podzimní výsadba jim svědčí lépe, protože stačí do příchodu letních veder a sucha pořádně zakořenit.

Náš rybíz: všechny odrůdy pěstujeme v keřové formě ve sponu 3 x 1 metr. Založení porostu je stejné jako u ostružníků. V Ostré najdete červené odrůdy: Heinemannův pozdní, Losan, Rovada. Dále pak bílé odrůdy Blanka a Primus a také černé odrůdy rybízu: Öjebyn a Titania.

Image
Image

JAHODY

Jahody jsou jedním z nejžádanějších druhů ovoce po celém světě. Jsou významným zdrojem vitamínů a minerálních látek. V České republice bylo v roce 2022 sklizeno téměř 6 000 tun jahod a průměrná spotřeba na osobu se pohybovala kolem 2,5 kg jahod.

Pěstování: jahody se dají pěstovat do nadmořské výšky 600 m. n. m. Jsou velice citlivé na nevyrovnaný průběh srážek, proto vyžadují doplňkovou závlahu. Výsadba se provádí od srpna do poloviny září do vyhnojeného pozemku. Jahody sázíme tak, aby kořenový krček byl 0 – 10 mm pod zemí. Sazenice mají mít 3 – 4 dobře vyvinuté listy, svazek kořenů dlouhých alespoň 4 – 6 cm, silný kořenový krček a co největší srdéčko. Po výsadbě provedeme vydatnou závlahu a na jaře mělkou okopávku. Sklizeň jahod probíhá obvykle od 20. května do 30. června dle ranosti odrůd.

Naše jahody: V našich zahradách pěstujeme jahody na celkové výměře 1,2 hektarů. Mezi pěstované odrůdy patří: Rumba, Florence, Karmen a Darselect.

REVEŇ neboli REBARBORA

Vytrvalá bylina původem z Asie s velkými vejčitými listy s výraznou žilnatinou a zvlněným okrajem. Jedinou jedlou částí rebarbory jsou řapíky. Listy rebarbory jsou jedovaté! Obsahuje minerály – např. vápník, hořčík, je bohatá na vitamíny a má je velmi nízký obsah sacharidů. Využívá se k úpravě zažívání a na zábaly při revmatických potížích. Tradičně se rebarbora používá v sladké kuchyni.

Pěstování: množí se výsevem na podzim, předpěstované sazenice sázíme na jaře hluboko do půdy.  Semena klíčí poměrně málo, vhodnější rozmnožování je dělením trsů nebo odnožemi ze starších rostlin. Vyhovují jí polostinná stanoviště a hluboká humózní půda. Řapíky sklízíme 1x za týden – bočně je vylamujeme.

Naše rebarbora: součástí našich bylinných zahrad je Reveň čeřitá.

Image

BIO džemy z produkce našich zahrad

Všechny suroviny, které pocházejí z našich zahrad, jsou certifikovány jako BIO. Používáme je pro výrobu čajů, džemů a chutney. Všechny tyto potraviny jsou vyráběny v malých várkách tak, aby byly co nejvíce zachovány jejich přirozené vlastnosti. Dostupnost záleží na aktuální sklizni, ne vždy můžeme nabídnout všechny druhy džemů.

Z bílého rybízu

Z černého rybízu

Z červeného rybízu

Jahodový

Jahodovo-malinový

Jahodovo-ostružinový

Jahodovo-rybízový

Jahodový s černým rybízem a ostružinami

Malinový

Ostružinový

Novinky letošního podzimu:

Rebarborový

Višnový

Image

BIO potraviny můžete koupit v našich obchodech v pražském Ungeltu nebo přímo u Centra řemesel a bylinných zahrad v prodejně v Ostré.

Dýně, královna podzimu

Image
Dýně je lidový název nejčastěji pro Tykev turek (nazývanou také Dýně obecná, latinsky: Cucurbita pepo, nejčastěji Varieta pepo) nebo Tykev velkoplodou (nazývanou také Dýně velkoplodá, latinsky: Cucurbita maxima). Jedná se nejčastěji o zeleninu oranžové barvy z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). Do Evropy se dostala koncem 15. století během španělských kolumbovských výprav. Listy jsou nedělené nebo dlanitě laločné. Plodem je bobule různého tvaru a zabarvení. Z 90% obsahuje vodu a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík), dále pak obsahuje alfa a beta karoten.
Nejčastěji se u nás pěstují dýně náležející do dvou botanických druhů, Dýně Obecná a Dýně velkoplodá

K dýni obecné patří například známé zelené, žluté i vícebarevné cukety, patizony, nazývané někdy v zahraničí dle svého tvaru „UFO-dýně“, dále oblíbená dýně špagetová, jejíž dužina se po uvaření vcelku rozpadá na „špagety“, a také typy dýně olejné, jež je pěstovaná především pro sklizeň olejnatých semen bez tvrdé slupky. K dýni velkoplodé patří například stále populárnější a v poslední době hojněji pěstovaná dýně „Hokkaido“, ale také třeba známá dýně „Pečárka“ ze Slovenska.

Dýně z našich zahrad

Dýně v Ostré vyséváme začátkem května, když pominou přízemní mrazíky. Pro snadnější kultivaci do sponu 170 x 50-70 cm. Během vegetace prooráváme meziřadí dvakrát rotační plečkou a jednou okopáváme kolem rostlin. Při pěstování tykví využíváme závlahu, která se projeví na výši výnosu. Při přípravě půdy pro tykve, zapravíme na podzim asi třicet tun kompostu na jeden hektar, případně zelené hnojení (hořčice, jetelotrávy, peluška). V našich zahradách najdete tykev olejnou, odrůdy Opavská nebo Olga. Tykev velkoplodá Turks turban se dá velmi dlouho skladovat. Z dalších odrůd pak pěstujeme Vegetable Spaghetti, Big Max, Warted Hubbard a Tiger Cross. Z tykví velkoplodých samozřejmě pěstujeme známé Hokkaido, jednu z nejlepších odrůd tykve pro použití v kuchyni.

Z našich dýní můžete v obchodech Botanicus koupit BIO dýňovo – cuketové chutney nebo BIO dýňovou pomazánku.

A jak se to má vlastně s halloweenským svátkem si můžete přečíst v našem minulém článku.