Otevření Centra řemesel a Bylinných zahrad Botanicus
   03/27/2022 22:31:59     Home

CENTRUM ŘEMESEL, ZAHRADY BOTANICUS

Otevření Centra řemesel a Bylinných zahrad Botanicus

Vítáme vás u dalšího blogu. Už 12. dubna pro vás znovu otevíráme Centrum řemesel a Bylinné zahrady v Ostré, a proto je náš aktuální článek věnovaný nejen našim zahradám a historickému centru, ale podrobně představujeme i program na celou letošní sezónu.

Jsme rádi, že se každoročně s vámi můžeme potkávat v našich zahradách a stejně jako každý rok chystáme novinky, a to nejen pro naše nejmenší návštěvníky. V zahradách vlastně není nikdy klid: teď jsme několik měsíců intenzivně pracovali na tom, abychom vás za pár dní mohli přivítat.

Zaměříme se na na řemesla, která už roky lákají do našeho areálu tisíce návštěvníků z celé republiky, ale i zahraničí. Vždycky jsme chtěli, aby radost a poučení v Centru i zahradách nacházeli jak ti nejmenší, tak dospělí. A nejinak je tomu i letos: těšit se opět můžete na kejklíře, komedianty i divadelníky. V článku najdete přehled divadelních představení letošní sezóny. Na závěr vás vezmeme do naší hodovní síně a odtajníme recepty na oblíbené pokrmy.

První letošní akcí u nás bude prodloužený velikonoční víkend od 14. do 17. dubna, během kterého se můžete těšit nejen na ukázky tradičních zvyků, jako je pletení pomlázek a barvení vajíček, ale také na mazance nebo jidáše, které jsou neodmyslitelnou součástí velikonočních svátků.

Image

OTEVÍRACÍ DOBA

Pondělí
Út – Pá
So – Ne

ZAVŘENO
8:30 – 15:00
10:00 – 17:00

V červenci a srpnu bude otevírací doba prodloužena:  Út – Ne 10 – 17 hodin. V průběhu října bude areál otevřen pouze o víkendech. Letošní sezónu ukončíme halloweenskou akcí od 27. do 30. října 2022.

Pojďme si nyní představit části našeho areálu Centra řemesel a Bylinných zahrad Botanicus, ke kterým patří i obchod v Ostré s přírodní kosmetikou a dalšími produkty ze surovin právě z našich ekologických zahrad.

ZAHRADY

Image

Projít si můžete bylinné zahrady, zabloudit v bludišti nebo si v zahradách v klidu odpočinout.

Na travnaté ploše si prohlédněte výstavu fotografií a nezapomeňte navštívit Arboretum Dagmar a Václava Havlových s jedinečnou botanickou sbírkou dřevin.

Image

CENTRUM ŘEMESEL

Centrum řemesel vzniklo jako myšlenka ukázat nejen zapomenutá řemesla, ale i význam a podíl řady přírodních materiálů při výrobě běžných věcí, které nás v denním životě obklopují. Proto si zde kromě ukázek mohou návštěvníci vyzkoušet řemesla vlastníma rukama.

Centrum řemesel není replikou, ale kulisami, jimiž bychom rádi navodili dobovou atmosféru a pokusili se zasadit tradiční řemesla do určitého kontextu a přiblížili život našich předků. Nejen my, ale i tisíce návštěvníků cítí, že se tradice, respekt k řemeslu a rukodělné práci v dnešní přetechnizované době pomalu vytrácejí. Proto jsme vybudovali a rozvíjíme toto Centrum řemesel.

Centrum řemesel i bylinné zahrady Botanicus se významně prolínají.

Image
Image
Image

V průběhu celé sezony si můžete vyzkoušet tradiční řemesla, např. výrobu mýdla, ručního papíru, svíčky, provazu, můžete si u nás odrátovat kamínek, nebo vyrobit misku z keramiky. O víkendech se navíc k běžně otevřeným dílnám otevřou dílny košíkáře, kováře nebo zavítejte k lukostřelci a vyzkoušejte si, jak je těžké (nebo pro někoho lehké) trefit cíl. Děti také mohou například rýžovat zlato.

Image

V celém areálu platí naše vlastní měna groš, kterou si můžete směnit v pokladně Centra řemesel.

Image

DIVADLO

Každoročně zveme do Centra řemesel nejzajímavější české divadelní soubory.

Každou sobotu můžete v našem divadle shlédnout kejklířská, divadelní či hudební vystoupení. Vybrané soboty jsou doplněné doprovodným programem, při kterém se dozvíte například něco o levanduli, medu či jedlých květech.

Možná z našich představení a souborů, které u nás vystupovaly, znáte:
KOŇMO, KEJKLÍŘE VOJTU VRTKA, ORCHESTR PÉRO ZA KLOBOUKEM, STUDIO DELL’ ARTE NEBO TEÁTR PAVLA ŠMÍDA.

Celý program pro letošní sezónu najdete na našich webových stránkách.

Image

HODOVNÍ SÍŇ

Ve velké hodovní síni v Historickém centru se občerstvíte nápoji a tradiční krmí připravovanou z čerstvých surovin v těsném sousedství našich ekologických zahrad. Můžete u nás ochutnat staročeské pokrmy vyrobené podle tradičních receptů. Atmosféra hodovní sítě stojí za to. Chystáme pro vás pokrmy čerstvé, a když budete znaveni procházkou zahradami, přijďte se sem občerstvit.

Uvařte si podle našich receptů jednoduchá jídla.

STAROČESKÉ KOLÁČE

Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 2 vejce, 150 g cukru, 100 g droždí, 150 g rozpuštěného másla, trochu soli, 0,5 l mléka.

Postup: Mouku v míse smícháme se solí, uděláme důlek a přidáme vzešlý kvásek, máslo, mléko, cukr a vejce. Zpracujeme ve vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Pak rozdělíme na stejné kousky a vytvarujeme koláče, narovnáme na vymaštěný plech, kde necháme ještě chvíli kynout. Uprostřed každého koláče vymáčkneme důlek, do kterého dáme náplň, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Náplně:
Tvarohová náplň: 500 g tvarohu smícháme se 2 vejci a 14 g cukru.

Maková náplň: 500 g umletého máku spaříme horkou vodou a smícháme s 500g cukru(dle potřeby je možné náplň zahustit strouhaným perníkem).

Povidlová náplň: švestková povidla rozmícháme a podle potřeby rozředíme horkou vodou nebo zahustíme strouhaným perníkem.

Image
Image

KELTSKÉ PALAČINKY

Suroviny: 500 g polohrubé mouky, 125 g pohankové mouky, 1 vejce, sůl, 1 litr vody, olej na pečení.

Postup: Ze surovin vypracujeme těsto nejlépe šlehačem (dostane se tak dovnitř více vzduchu), necháme odpočinout (lépe se pečou), pečeme na pánvi potřené olejem.

Náplně: Tvarohová náplň: 500 g tvarohu, 5 dkg rozinek (není nutné), trochu rumu nebo rumového aroma, 75 g cukru, 100 ml mléka (lépe se roztírá).

Marmeláda s ovocem, cukrem a škrobovou moučkou: 0,5 l vody, 250 g cukru, 50 g škrobu, 250 g ovoce, šťáva z citronu. Dáme vařit vodu s cukrem, když se voda vaří, zašleháme metličkou škrob předem rozdělaný v malém množství vody, krátce povaříme, stáhneme a přidáme ovoce (jahody, maliny, ostružiny).

Marmeláda s ovocem a cukrem: 250 g jahod, cukr. Vaříme samotné ovoce, dokud nezhoustne, nakonec přidáme cukr dle chuti.